Veel gestelde vragen

Hierbij geven wij u een overzicht van veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? 
Neemt u dan gerust contact met ons op.
 
Kan de Thanatopraxie behandeling ook thuis worden uitgevoerd?
 
De behandeling is heel goed mogelijk in een thuis-situatie, maar als er obductie / sectie heeft plaatsgevonden zal de behandeling in een daartoe bestemde ruimte moeten plaatsvinden.
 
Hoe lang duurt een behandeling?
 
De gemiddelde tijd waarmee u rekening dient te houden is twee uur.
 
Wanneer en hoe snel moet er met de behandeling begonnen worden?
 
Een behandeling hoeft niet direct na overlijden te worden uitgevoerd, het kan ook een paar uur later. In de meeste gevallen is er voor deze overbrugging ook geen koeling noodzakelijk.
Meestal is het zo dat de uitvaartondernemer/begeleider contact met ons opneemt en een planning maakt voor de behandeling, maar u kunt ook zelf contact met ons opnemen.
 
Wat kost de behandeling?
 
Postmortale Zorg RH  rekent voor een standaard behandeling € 640,00,- binnen een straal van 100 kilometer vanaf Geldermalsen, dit is inclusief verzorgen en kleden. Wij werken "door heel Nederland", reiskosten zijn afhankelijk van de plaats van de behandeling.
 
Wat is het verschil tussen thanatopraxie en balsemen?
 
Balsemen is het conserveren van het lichaam van een overledene voor de langere termijn.
Balsemen wordt in Nederland toegepast voor repatriëring van een overledene naar het buitenland.
Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van het lichaam voor de duur van maximaal tien dagen. Het wordt ook wel 'lichte balseming' genoemd.
 
Mag iedereen een thanatopraxie behandeling uitvoeren?
 
Nee, niet iedereen mag een behandeling uitvoeren, daar is een vakdiploma voor nodig.
Er zijn meerdere opleidingen die er voor zorgen dat de thanatopracteur geschoold is om een behandeling te mogen en kunnen uitvoeren.
Postmortale Zorg RH , Remco Hol is gediplomeerd en ingeschreven in het register van het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie met gecertificeerde thanatopracteurs.
 
Kan thanatopraxie ook na donatie of obductie?
 
Ja, dan is de behandeling goed mogelijk, alleen zal deze behandeling dan niet meer thuis kunnen worden uitgevoerd. Er zal moeten worden uitgeweken naar een daartoe bestemde ruimte. Denkt u dan aan de ruimte van het uitvaartcentrum of het mortuarium van een ziekenhuis.
 
Is thanatopraxie aan te bevelen voor overleden kinderen?
 
Ja, kinderen komen zeker in aanmerking, het afscheid nemen is veel prettiger als er niet gekoeld wordt, omdat er veel meer lichamelijk contact is bij kinderen is dit aangenamer met omgevings temperatuur dan met een koel installatie.
 
Is overgewicht een probleem?
 
Nee, overgewicht is geen probleem. Thanatopraxie zal in dit geval juist een goede keus kunnen zijn, omdat het lichaam van binnenuit wordt geconserveerd.
 
Wat gebeurt er met dat wat uit het lichaam komt?
 
Al het lichaamsvocht dat uit de overledene komt wordt in daartoe bestemde opvang canisters opgevangen en afgevoerd als medisch afval.
 
Hoe zit dat nu met de vloeistof?
 
Wij werken bij het verzorgen van een thanatopraxie behandeling met verschillende soorten vloeistoffen met en zonder formaldehyde. Elke opbaring en uitvaart is anders. Staat de plechtigheid na een aantal dagen gepland of wordt de volle termijn gebruikt.
 
Het kan zijn dat de duur van opbaring belangrijk is (indien er nabestaanden uit het buitenland moeten komen), het gebruik van een formaldehyde houdende vloeistof is dan veelal een uitkomst.
 
Ook kan het zijn dat er gekozen is voor een groene uitvaart. Wij werken dan graag met de vloeistoffen zonder formaldehyde, zonder methanol, want die sluiten daar mooi bij aan.
 
Cookie instellingen